13.Чер.2022
Профілактика харчових отруєнь у дітей.
Профілактика харчових отруєнь у дітей
- Перевіряйте чи ціла упаковка, коли купуєте молочні та молочнокислі продукти.
- Не вживайте консервовані продукти, якщо на банці є патьоки чи вона здута, адже це очевидні ознаки псування.
- Звертайте увагу на термін придатності продукту до споживання.
- Обирайте лише найсвіжіші продукти.
- Якомога швидше кладіть у холодильник продукти, що швидко псуються.
- По можливості не зберігайте довго, навіть у холодильнику готові страви та продукти, що швидко псуються.
- Не давайте вживати дитині продукт, який забули покласти в холодильник вчасно.
- Пам’ятайте, деякі хвороботворні мікроби, навіть якщо вони розмножилися у продукті, не впливають на його смак та вигляд.
- Давайте дітям пити кип’ячену або бутильовану воду. Не можна давати пити воду з джерел невідомого походження.
- Ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень, особливо ті, що могли контактувати із землею, наприклад, полуницю, салат.
- Готуйте для дитини страви не більше, ніж на день. М’ясні, рибні, молочні страви, бульйони, особливо приготовані для дієтичного харчування, – ідеальне середовище для розмноження хвороботворних мікробів.
- Не купуйте продукти для дитини в місцях несанкціонованої торгівлі або у приватних осіб. Адже там можна придбати продукти з терміном придатності, що минув, або виготовлені з порушенням санітарних норм.
- Не давайте дитині кавун або диню, які купили вже розрізаними. Хвороботворні мікроби з поверхні легко переносяться та розмножуються в соковитій м’якоті.
- Ретельно мийте овочі та фрукти для приготування салатів. Салати заправляйте лише перед подачею на стіл. Знешкоджуйте мух, адже вони механічні переносники збудників гострих кишкових інфекцій.
- Привчайте дитину дотримуватися правил особистої гігієни, зокрема мити руки перед прийомом їжі або використовувати одноразові вологі серветки.
- Суворо дотримуйтеся правил особистої гігієни, якщо на кишкову інфекцію хворіє хтось із членів родини.
- Виділіть для хворого окремий посуд, білизну. Після використання кип’ятіть їх протягом 15 хв.
- Для прибирання туалетів використовуйте дезінфекційні засоби.